Home»Noutăți»Interviu cu preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Clujului

Interviu cu preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Clujului

I-am adresat d-lui Szenkovics Dezső, preşedintele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Clujului, o serie de întrebări legate de viitorul proiectului intitulat „Clujul cu flori”. Din răspunsurile primite am aflat şi care este floarea lui preferată. Să facem cunoştinţă cu unul dintre liderii asociaţiei!

 

Când s-a născut ideea mişcării Clujul cu flori şi din ce v-aţi inspirat?

Părintele ideii este, de fapt, prietenul meu Gergely Balázs. Ne-am inspirat, pe de o parte, din experienţele dobândite în străinătate; iar pe de altă parte, din moştenirea spirituală şi succesele Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Clujului, care a funcţionat în oraşul nostru la finele secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Deşi este capitala culturală a Transilvaniei, Clujul are foarte mult de recuperat nu numai faţă de multe localităţi din Europa Occidentală, dar chiar şi din Ungaria, în ceea ce priveşte înfrumuseţarea oraşului şi imaginea plăcută, estetică a urbei. Practic, această revelaţie ne-a îndemnat să lansăm proiectul Clujul cu flori.

Tu, personal, de ce consideri că este important ca populaţia să se ocupe de această problemă?

Răspunsul este foarte simplu. Aş dori ca în viitorul apropiat Clujul să înflorească în timpul verii, căci faţă de un oraş sterp, unul împodobit cu flori sugerează un mesaj şi o atmosferă total diferite. Pe de o parte, mesajul este foarte clar: urbea este locuită de cetăţeni receptivi la frumos, la ceea ce este estetic; de cetăţeni cărora ambientul în care îşi trăiesc viaţa de zi cu zi nu le este indiferent. Pe de altă parte, am convingerea că şi pentru turiştii, care vizitează oraşul, impresia cu care pleacă la finele sejurului petrecut aici este importantă.

 Şi Tu ai sădit mai multe plante în mediul Tău după ce aţi lansat mişcarea?

Voi fi foarte sincer acum: din păcate, nu. Din două motive. În primul rând, în fiecare an decorăm terasa casei noastre cu muşcate. În anul acesta, am terminat operaţiunea înaintea lansării mişcării. În al doilea rând, după ce am demarat mişcarea, am dedicat foarte multă energie şi foarte mult timp promovării acesteia şi activităţilor conexe ‒ în condiţiile în care le desfăşor, de fapt, ca muncă voluntară pe care o prestez pe lângă preocupările mele didactice şi administrative de salariat al Universităţii Sapientia ‒ bineînţeles, după terminarea lor. Dar voi divulga cititorilor un secret: am deja o plantă pe care o voi sădi în curând şi pe care am adus-o din Italia.

Ce rol şi ce importanţă au florile în zilele noastre?

Oamenii de astăzi s-au obişnuit cu graba permanentă. Parcă timpul s-ar scurge în ritm accelerat în jurul nostru: alergăm în continuu şi alocăm din ce în ce mai puţin timp propriei persoane şi semenilor noştri. Fără doar şi poate florile sunt frumoase şi estetice; în plus, reprezintă o desfătare pentru ochi şi umple sufletul uman de fericire. Însă în interpretarea mea florile şi îngrijirea acestora înseamnă mai mult, căci ne forţează să ne oprim pentru o clipă. Ne învaţă ce este grija şi atenţia; în plus, ne determină să ne dăm seama că în lipsa grijii şi a îngrijirii sistematice totul devine trecător: plantele pier, la fel cum se sting relaţiile umane sau chiar şi spiritul uman. Deci, în afara frumuseţii şi a capacităţii lor de a provoaca plăcere vizual-estetică oamenilor, acord importanţă şi acestui înţeles sau mesaj simbolic al florilor.

 Cum s-ar putea dezvolta mişcarea în viitorul apropiat?

Sunt convins că mişcarea va putea dobândi amploare doar dacă vom reuşi să mobilizăm cetăţenii Clujului, comunităţile de locatari, organizaţiile civice şi bisericeşti, precum şi firmele. Vom putea atinge obiectivul propus, îmbrăcarea Clujului în straie de flori, numai împreună, numai în cazul în care ne vom uni forţele. Din acest motiv îmi este clar şi faptul că nu vom reuşi acest lucru de la o clipă la alta, de la o zi la alta. Este nevoie de timp, perseverenţă, muncă şi foarte-foarte multă comunicare. Va trebui să oferim exemple pozitive luate din propriul nostru mediu, fiindcă există astfel de exemple; dar va trebui să prezentăm membrilor comunităţii noastre şi exemplele funcţionale, respectiv bunele practici preluate de la alte comunităţi. Pe scurt: va trebui să fim perseverenţi şi să ne unim forţele. Dar sunt convins: comunitatea clujeană va fi capabilă să-şi unească forţele şi să ducă acest proiect la bun sfârşit.

Dacă oraşul ar trebui decorat cu o singură floare, care ar fi acea, ce culoare ar avea, ar avea miros? Ţi-ai putea argumenta răspunsurile?

Cred că nu ar fi bine să forţăm Clujul să îmbrace o singură floare. Pe de o parte, nu am o floare preferată pe care să o consider demnă de această onoare; iar pe de altă parte, părerea mea este că ar fi prea monoton şi stereotip, ceea ce ar pune sub semnul întrebării tocmai esenţa proiectului. Din aceste motive doresc un Cluj înflorit, îmbrăcat în diverse culori, împodobit atât cu plante verzi, cât şi cu flori colorate şi înmiresmate, dar şi cu flori frumoase care nu emană nici o aromă. Să ne gândim, cum ar arăta universul nostru uman, dacă toţi indivizii ar fi identici, uniformi sau foarte asemănători.