Home»Noutăți»Interviu cu László Kinga despre secretele confecţionării decoraţiunilor florale

Interviu cu László Kinga despre secretele confecţionării decoraţiunilor florale

Şi mişcarea „Clujul cu flori” va avea un stand propriu la cea de a 8-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Unul dintre programele pe care le va oferi standul va fi confecţionarea decoraţiunilor florale prezentată de arhitectul peisagist László Kinga. Prezentarea va avea loc joi între orele 13–15. Am realizat un scurt interviu cu invitata noastră în cadrul căruia am întrebat-o despre tehnicile confecţionării decoraţiunilor florale şi despre preocupările ei profesionale.

 Pentru Tine, personal, de ce este importantă această mişcare?

Ca tânăr arhitect peisagist clujean consider că oraşul nostru ar trebui să se îmbrace din nou în splendoarea florală pe care o etala în trecut. Mai ţin minte perioada în care Piaţa Centrală (Piaţa Unirii) , fiind un spaţiu verde unitar, reprezenta un adevărat izvor de fericire şi emana forţă vitală. Imaginea străzii, care astăzi se numeşte Bulevardul Eroilor, era similară; în plus, faţadele clădirilor erau împodobite de flori plantate în ghivece. Chiar şi în decursul zilelor calde de vară puteai găsi în zona centrală a oraşului arbori impunători la umbra cărora te puteai răcori, odihni. M-am raliat cu multă tragere de inimă acestei mişcări, deoarece în opinia mea trebuie să recreăm ‒ măcar parţial ‒ atmosfera din trecut a oraşului, reducând astfel dominanţa oceanului de gri pe care-l reprezintă clădirile de beton.

 Cu ce vei participa la programele standului „Clujul cu flori”, amenajat de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Clujului?

Mai nou, terapia horticolă mă preocupă din ce în ce mai mult. Am avut ocazia să organizez, să conduc şi să evaluez activităţi horticole chiar şi în diverse instituţii de reabilitare-recuperare. Este un fapt dovedit ştiinţific că îngrijirea plantelor şi/sau practicarea zilnică a grădinăritului contribuie la (re)stabilirea şi menţinerea echilibrului corporal şi sufletesc al persoanelor. Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj voi ţine o scurtă prezentare legată de floricultură şi horticultură prin care voi încerca să conving locuitorii urbei că îngrijirea plantelor este o îndeletnicire potrivită oricărei persoane, care ‒ pe deasupra ‒ poate fi practicată oriunde. În opinia mea, decoraţiunile de tip kokedama sunt cele mai potrivite în mediul urban atât din punct de vedere estetic, cât şi practic. Le recomand tuturor.

 Ce trebuie să ştim despre tehnica de confecţionare a decoraţiunilor de tip kokedama?

Conceptul kokedama originează din cultura japoneză a secolului al XVII-lea. Kokedama este un cuvânt compus format din elementele koke (muşchi) şi dama (glob); deci, kokedama înseamnă o plantă crescută într-un glob de pământ învelit în muşchi. În unele zone, kokedama se mai numeşte şi ghiveci viu. Tehnica bonsai a contribuit în mod hotărâtor la geneza acestui tip de decoraţiune florală. S-a încercat creşterea unei plante adaptate tehnicii bonsai lăsând în aer rădăcinile acesteia; dar asigurarea permanentă a umezelii necesare a reprezentat o problemă, care a fost soluţionată ‒ în final ‒ acoperind rădăcinile cu muşchi. Astfel, a luat naştere cultura plantelor crescute în globuri de muşchi. Această formă de creştere a plantelor a suferit numeroase modificări de-a lungul secolelor ca astăzi să putem alege specia de plante care va fi inserată în centrul globului de muşchi dintr-o gamă foarte variată. Este deajuns să experimentăm tehnica decoraţiunilor de tip kokedama o singură dată pentru a înţelege esenţa; ulterior, totul va merge de la sine. Ca ornament în casă, kokedama poate fi aşezată practic în orice colţ: putem amplasa o singură plantă sau o pereche de plante într-un anumit loc; iar ca metodă de amplasare putem folosi fie un suport pe care să punem planta/plantele, fie o/le putem atârna de ceva.

 De unde ne putem informa despre această tehnică de confecţionare a decoraţiunilor florale?

Tehnica este descrisă în detaliu în ediţia a şasea, din acest an, a publicaţiei Kincses Kolozsvár Kalendáriuma (Almanahul Clujului-Comoară). În plus, etapele confecţionării decoraţiunilor de tip kokedama pot fi parcurse vizionând episodul din 10 februarie al emisiunii Én vagyok itt (Aici sunt eu), difuzate de canalul Petőfi TV.

 

Interviu cu László Kinga despre secretele confecţionării decoraţiunilor florale