Home»Hírek»Interjú a Városszépítő Egylet elnökével

Interjú a Városszépítő Egylet elnökével

Szenkovics Dezsőt, a Városszépítő Egylet elnökét arról kérdeztük, miben, hogyan látja a Virágos Kolozsvár projekt jövőjét, illetve arra is fény derül, hogy melyik a szervezet vezetőjének kedvenc virága. Ismerjük meg közelebbről az egylet vezetőjét!

Mikor született meg a Virágos Kolozsvár mozgalom ötlete és mi inspirálta? 

Maga az ötlet Gergely Balázs barátom fejéből pattant ki, hátterében pedig egyrészt a külföldön szerzett tapasztalatok, másrészt pedig a 19. század végén, 20. század elején a Kolozsváron létrehozott Városszépítő Egylet szellemi öröksége és sikeressége állt. Az a felismerés, hogy Kolozsvár, Erdély kulturális fővárosa a városszépítés, a kellemes és esztétikus városkép tekintetében jelentős mértékben elmarad Nyugat-Európa vagy akár Magyarország számos települése mellett, arra késztetett, hogy munkálkodni kezdjünk ezen a projekten.

Számodra miért fontos, hogy a lakosság ezzel az üggyel foglalkozzon?

A válasz nagyon egyszerű: azt szeretném, ha a közeljövőben Kolozsvár a nyári időszakban virágba borulna, hisz teljesen más hangulata és üzenete van egy városnak, amely virágba öltözik. Egyrészt azt üzeni, hogy olyan polgárok lakják, akik fogékonyak a szépre, az esztétikusra, akiknek nem mindegy, hogy milyen környezetben élik hétköznapjaikat. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy az idelátogató turisták számára is fontos az, hogy milyen benyomással távoznak.

Amióta zajlik a mozgalom, te is több növényt ültettél a környezetedbe?

Most nagyon őszinte leszek: sajnos nem. Ennek két oka van: a házunk teraszát már azelőtt feldíszítettük muskátlival, ahogy minden esztendőben megtesszük, másrészt pedig amióta elindítottuk a mozgalmat, azóta elég sok időm és energiám elment a mozgalom promoválására, az ezzel kapcsolatos tevékenységekre, hisz mindezt önkéntesen, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett oktató és adminisztratív tevékenységeim mellett és után végzem. De elárulok egy titkot: megvan a következő elültetendő növényem, amit Olaszországból viszek haza.

Milyen szerepe, jelentősége van a virágoknak napjainkban?

Napjaink embere ahhoz szokott, hogy folyamatosan siet. Mintha felgyorsult volna az idő körülöttünk, folyamatosan rohanunk és egyre kevesebb időt szánunk magunkra és embertársainkra. Mindazon túl, hogy a virág szép, esztétikus, gyönyörködteti a szemet és boldogsággal tölti meg az emberi lelket, az én értelmezésemben a virág, annak gondozása ennél többet jelent. Rákényszerít bennünket arra, hogy egy pillanatra megálljunk. Megtanít gondoskodni, odafigyelni, és rádöbbent arra is, hogy rendszeres gondoskodás és gondozás nélkül minden múlandó: a virág elhal, akárcsak az emberi kapcsolatok vagy az emberi lélek. Tehát, mindazon túl, hogy szép, hogy vizuális örömöt képes szerezni az ember számára, a virág ilyenfajta szimbolikus jelentése, üzenete is fontos számomra.

Hogyan fejlődhet tovább ez a mozgalom a közeljövőben?

Meggyőződésem, hogy ez a mozgalom csakis akkor fejlődhet tovább, ha mozgósítani tudjuk a kolozsvári polgárokat, lakóközösségeket, civil és egyházi szervezeteket, cégeket. Csakis közösen, csakis összefogással sikerülhet megvalósítani a kitűzött célt: virágba öltöztetni Kolozsvárt. Éppen ezért azzal is tisztában vagyok, hogy ez nem sikerülhet egyik pillanatról a másikra, egyik napról a másikra. Időre, kitartásra, munkára és sok-sok kommunikációra van szükség. Fel kell tudnunk mutatni a pozitív példákat saját környezetünkből  hisz vannak ilyenek —, és más közösségek már jól működő példáit és gyakorlatait is ismertetnünk kell saját közösségünk tagjaival. Röviden: kitartásra és összefogásra lesz szükség, de biztos vagyok benne, hogy a kolozsvári közösség képes lesz rá és közösen a projektet sikerre visszük.

Ha csak egy virág boríthatná Kolozsvárt, melyik lenne az, milyen színe lenne, lenne-e illata, miért?

Azt hiszem, nem lenne jó, ha az egész várost egyféle virágöltözetbe kényszerítenénk. Egyrészt azért nem, mert nincs számomra egy olyan kedvenc, amelyik ezt kiérdemelhetné, másrészt pedig azt gondolom, hogy túl egyszínű, túl sablonos lenne, ami éppen a projekt lényegét veszélyeztetné. Éppen ezért én egy olyan virágos Kolozsvárt szeretnék látni, amelyik sokszínű, amelyben lennének zöld növények, színes és illatos, illetve szép és nem illatos virágok. Gondoljunk bele, milyen lenne emberi világunk, ha minden egyén a zonos, egyforma vagy akár nagyon hasonló lenne.

 

Interjú a Városszépítő Egylet elnökével