Home»Hírek»A virágdíszkészítés rejtelmei László Kingával

A virágdíszkészítés rejtelmei László Kingával

A Virágos Kolozsvár mozgalom saját standdal érkezik a 8. Kolozsvári Magyar Napokra. Programjai között virágdíszkészítés is szerepel László Kinga tájépítésszel, amelyen csütörtökön 13-15 óra között lehet részt venni. Vele beszélgettünk, faggattuk virágdíszkészítési technikáiról és önmagáról.

Számodra miért fontos ez a mozgalom?

Kolozsvári fiatal tájépítészként fontosnak tartom, hogy városunk újra öltse egykori virágos pompáját. Még emlékszem arra, amikor a főtér” egy egységes zöld övezetként, mint egy boldogság-forrás ontotta az élet erejét. Ez a kép folytatódott a Deák Ferenc úton és kiterjedt a homlokzatokat díszítő cserepes virágokra is. Meleg nyári napokon a belvárosban is számos “faóriás” biztosított nekünk árnyékos, üde pihenést. Szívügyemnek tartom ha nem is egészében, de részben visszahozni a város akkori hangulatát, kiszorítva ezáltal a tengernyi szürkeség nyomasztó hatalmát.

Mit hozol a Város Szépítő stand programjaiba?

Utóbbi időben sokat foglalkoztat a kertészeti terápia. Alkalmam adódott rehabilitációs intézetekben is kertészkedős aktivitásokat szervezni, levezetni, majd kielemezni. Bizonyított tény, hogy aki a növényekkel foglalkozik, kertészkedést iktat be mindennapjaiba, valamelyest hozzájárul a testi-lelki egyensúlya kialakításához, megőrzéséhez. A Kolozsvári Magyar Napok alkalmával egy virágos kóstolóval fogom bíztatni a város lakóit arról, hogy a növényekkel való foglalkozás mindenkinek való és mindenhol megállja helyét. Úgy vélem a  kokedáma készítése a legmegfelelőbb ebben a kontextusban, mint díszítő, mint praktikus szempontokból.

Mit kell tudni a kokedáma virágdíszkészítő technikáról? 

A kokedáma fogalma a 17. századi japán kultúrából származik, jelentése moha (koke) gömb (dama), lényege pedig a mohával borított földlabdában nevelt növény. Némely helyeken elő virágcserépnek is nevezik. Kialakulásában nagy szerepe volt a bonsai technikának. Egy ilyen bonsai növényt megpróbáltak szabad gyökérzettel nevelni, ám nehézséget jelentett az állandó nedvesség biztosítása, ezért a gyökérzetet mohával borították. Így alakult ki a mohagömbben nevelt növény kultúrája. Évszázadok során ez a növénytartási forma sokat változott, manapság széles palettából lehet választani, hogy milyen fajta növény kerüljön a mohagömb középpontjába. A kokedáma készítését egyszer kell kipróbálni, megízlelni a lényegét, utána minden megy magától. Lakásunk díszeként, szinte minden sarokban megállja helyét, egyedül vagy párban, helyezve vagy függesztve.

 Honnan tudunk informálódni erről a virágdíszkészítésről? 

 Erről a technikáról részletesebben a Kincses Kolozsvár Kalendáriuma ez évi, sorban a hatodik kiadásában lehet olvasni, valamint a készítés lépései megtekinthetőek a Petőfi TV „Én vagyok itt”  ez év, február tizedikei adásában.

 

A virágdíszkészítés rejtelmei László Kingával